Namnlös sida

Om Tages biografi

Läs första kapitlet

Pressröster

Köp boken!

.

Alla mina böcker

Tage Danielssons tid

Wahlström & Widstrand 2008

Tage Danielsson roade Sverige under trettio år, från femtio­talets radiokåserier om Andersson i Nedan, till Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och filmen om Ronja Rövardotter. Han var arbetargrabben från Linköping som blev underhållningschef på radion och som i ett långt och lyckligt samarbete med Hans Alfredson skapade en guldålder för svensk humor. Mot slutet av sitt liv framträdde han som engagerad opinionsbildare. Hans försåtligt blida huma­nism irriterade makten, hans vassa penna delade ut stick till höger och vänster. Sin egen livs­hållning summerade han med orden ”Utan tvivel är man inte klok”.

Som barn satte Tage Danielsson samman en maskin­skriven tidning som hette Livsglädje. Den blev inte långvarig, men själv förblev han livsglädjen trogen. Hans Alfredson kallar honom den godaste människa han nånsin känt. Monica Zetterlund helgonförklarade honom.

Drygt 20 år efter sin död 1985 är Tage Danielsson långt ifrån bortglömd. Vi är många som saknar hans kloka ord och genomskådande blick. Trots att han är både ihågkommen och folk­kär har han förblivit egendomligt anonym.

Nu tar journalisten Klas Gustafson med läsaren på livsresan från barndomens folkpark, till studentspexen i Uppsala, radions underhållningsavdelning, revyscenerna, filminspel­ningarna, böckerna och debatterna. Tage Danielssons tid är en bred och brokig levnadsskildring av en älskad person som gjorde Sverige både gladare och förståndigare.

Klas Gustafson
Tage Danielssons tid
Omslag: Per Åhlin
Formgivare: John Eyre
ISBN 978-91-46-21471-7 (inbunden)
Wahlström & Widstrand, 2008
Svenska, 366 sid.